O mnie

Moje zdjęcie
Pianist, Fashionist, Blogger, Personal Shopper

piątek, 25 maja 2012

Pstrąg z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami

 Cześć! Dzisiaj na obiad zrobiłam jedno z moich ulubionych dań - rybę. Ponoć rybę powinno się jadać 2-3 razy w tygodniu. Sprzyjają one wzmocnieniu odporności i zmniejszają procesy zapalne, a nawet zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu,chorobom układu krążenia. A poza tym wszystkim mają mało kalorii i są przepyszne w każdej postaci. Moje ulubione to gotowane na parze bądź właśnie z piekarnika zawinięte w folię. Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na pstrąga.


Składniki: pstrąg ( pamiętajcie o sprawdzeniu świeżości ryby czy ma czerwone skrzela oraz czy oczy nie są mętne ), 4 łyżki masła, 6 ząbków czosnku, cytryna, natka pietruszki, ziemniaki, oliwa, sól, pieprz, rozmaryn ( ja użyłam suszonego bo oczywiście nigdzie nie znalazłam świeżego), folia


1. Umyć rybę, natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć plastry cytryny oraz natkę pietruszki i odłożyć do lodówki na około godzinę.








 2. W czasie gdy rybka jest w lodówce można zrobić ziemniaczki:) Wystarczy je tylko umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez około 10 min. Następnie odcedzić, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać parę ząbków czosnku w łupinkach, posypać rozmarynem, podlać 3 łyżkami oliwy i wsadzić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 min. ( w zależności jak duże kawałki będziecie mieć ziemniaków ).



3. Po godzinie wyciągnąć pstrąga z lodówki. Do środka dodać 2 łyżki masła czosnkowego, zawinąć folią i włożyć do piekarnika ( 200 C razem z ziemniakami) na 20 min. 




4. Gotowe:) Smacznego !












10 komentarzy:

  1. ale zgłodniałam .. wygląda pychaaa!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :) bardzo fajny przepis i wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ryby ;) musi być apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pstrąga, wprost przepadam za nim, i mogłabym go jeśc w każdej postaci :) Bardzo zasmakował mi taki świeżo wędzony. Ten też musi byc genialny. Kiedyś na pewno spróbuję ! Pozdrawiam x


    http://mfashionmyobsession.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przesmacznie :))

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. i did not know about your blog and i love it!! what about following eachother? i'm following you now? :)


    www.meryswardrobe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Świeny blog! Będę zaglądała często ;P
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pstrąga i do tego zapiekane ziemniaki!!! Mmmm pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń